Det svenska kulturarvet del 1: Arabiska siffror

Jag ska i en serie artiklar undersöka Sverigedemokraterna utifrån ett av deras egna uttalanden. Men på ett lite annorlunda sätt. Jag ska undersöka hur svenskt det svenska kulturarvet är och hur svenska Sverigedemokraterna egentligen är!.
Tankeexperiment

Låt oss föreställa oss att en framtida arkeolog hittar ett citat om ca 4000 år. Vad kan de sluta sig till om vår kultursfär i Sverige från det citatet? Och vad säger olika NAMN dem om kulturen ifråga. Det är min utmaning!

Här är citatet jag ska använda. Det är HELT slumpmässigt valt. Jag googlade på kulturarv på Sverigedemokraternas hemsida bara.

"På valkonferensen den 27 mars 2010 antogs de politiska riktlinjer som Sverigedemokraterna verkar för och går till val på. Du hittar alla dessa i listan till höger. De områden som Sverigedemokraterna anser vara mest prioriterade är: En ansvarsfull invandringspolitik. I vårt Sverige värnas det svenska kulturarvet, ett folkhem byggt på en gemensam värdegrund och svenskarnas rätt att utveckla sin kultur på egna villkor."

Dessutom ska vi kika närmare på partistyrelsen: Jimmie Åkesson, Jonas Åkerlund, Carina Herrstedt, Björn Söder, Anna Hagwall, Lars Isovaara och Tony Wiklander.

DEL ETT: Al sifr och shunya


I citatet ovan kan man notera att Sverigedemokraterna använder några krumelurer som ser ut så här: 2,7,0 och 1. Låt oss analysera dessa krumelurer: sifforna!


Våra siffror är resultatet av två kulturmöten. Dels mötet mellan den indiska och persiska kulturen och dels mötet mellan araber och europeer. Det var nämligen indiska matematiker som uppfann siffran noll, dvs "shunya" (tom på sanskrit). De uppfann kort och gott ett decimalsystem, där man kunde använda en symbol, noll, både för nollan och för att beteckna tiotal och hundratal. Detta skedde ca 400 f.kr. Via de köpmän som for på indiska oceanen kom detta smarta siffersystem att spridas.

Historiskt sett kan man notera att invandringen mellan handelsorterna i Indiska Oceanen och handeln var de två främsta faktorerna bakom detta siffersystems spridning.

Via Persien och handelsorterna på arabiska halvön spred sig siffrorna och nollan västerut med islam, även om där redan fanns ett urgammalt decimalsystem, MEN UTAN NOLLAN, som troligen skapats i Libanon och som bland annat exporterades till Egypten (en del anser att indierna kanske fick idén till sitt decimalsystem via Egypterna). Då är vi framme vid 600-talet och 700-talet. Det stora genombrottet kom när de arabiska handelsorterna på arabiska halvön och de i nuv Libanon inlemmades i den arabiska kultursfären.
Egyptiens decimalsystem
Europa

Det var vid den här tiden som det islamska väldet i Spanien byggdes upp. Detta skedde som nästan alla krig på ont och på gott.
Det positiva var att Spanien förblev ett multikulturellt centrum Al Andalus. Det var genom samarbetet mellan kristna och muslimer här som siffran och nollan inledde sitt segertåg i Europa.

Till och med ordet för siffra, Al sifr, exporterades. Och som vanligt var det handel, vetenskap och migration som ledde till exporten av siffersuýstemet och ordet siffra till Europa.

Runt 1000 började man se att även den kristna kultursfären börjat anamma det indisk-arabiska siffersystemet på allvar och några hundra år senare hade det slagit ut det tidigare romersk-grekiska talssystemets dominerande roll.

Här i Sverige använde vi också nåt sorts talsystem tidigt. Små och stora streck på en tallinje. Varifrån det systemet kommer vet man inte men det användes på Irlan (ogham) och i norra Afrika ungefär samtidigt som i Sverige. Min gissning är att det uppfanns av afrikanerna.

Detta system ersattes först av det grekisk-romerska talsystemet då kristendomen kom in i Sverige runt år 1000. Då runorna manövrerades ut. (Runorna ska vi kika på längre fram. Runorna är till stor del en etruskisk-grekisk och romersk konstruktion.)
Slutsats

Slutsatsen arkeologerna drar av detta är knappast att Sverigedemokraterna är en indisk-arabisk vänskapsförening. Framtidens arkeologer är nog smartare än så. Men nog finns det slutsatser att dra från användningen av de siffror vi dagligen använder.

Ser man sifforna, och i synnerhet siffran noll, kan man dra slutsatsen att Sverige stått under intensiv påverkan från araber, indien och från romerska katoliker från medelhavet.

TÄNK PÅ DET NÄSTA GÅNG NI LÄSER EN SLOGAN SOM INNEHÅLLER ORDEN "Rösta på Sverigedemokraterna 2010!"

Kommentarer
Postat av: Erik Hellsborn

Vad är din poäng? Har någon någonsin påstått att siffrorna skulle vara uppfunna i Sverige? Och vad har detta med dagens politik att göra?

Att ta till sig nya idéer utifrån betyder inte att man saknar en egen kultur.Det går att ta till sig influenser utifrån och samtidigt vara mån om sin egen kultur.

Postat av: Torbjörn Jerlerup

Ja, vi ska måna om vår egen kultur. Men vi ska inte tro att vi inte behöver influenserna utifrån. Vi behöver dem. Vi har en jättechans att utveckla vår kultur nu med de kulturmöten som uppstått i Sverige!Men jag håller helt med dig om att vi måste satsa mer på den svenska kulturen och det svenska arvet. Invandrarna tar gärna till sig det och har lätt för att älska t.ex. den svenska naturen. Det hänger på oss att hålla fram kulturen vi har.Min poäng är att det är inte varken eller, utan både ock. Man kan vara för invandring och ändå vilja ha mer av svenska tradtioner och kultur.Men fler behöver inse att denns "svenska" kultur till väldigtliten del är svensk, den INTERNATIONELL. Och behöver mångkulturella influenser i framtiden också.

2010-06-14 @ 19:21:24
URL: http://ligator.blogg.se/
Postat av: Erik Hellsborn

Att influenser utifrån kan vara av godo håller jag med om, så långt är vi överrens. När jag läser vad du skriver verkar det nästan som att du tror att SD förordar någon slags isolering, fast hela syftet kanske mest var att reta upp oss med SD-sympatier?Och givetvis KAN man även vara mån om det svenska och ändå gilla "multikulti", för mig personligen blir det dock lite av en paradox. Jag skrev ett inlägg om detta för ett par år sedan:

<a href="http://erikhellsborn.blogspot.com/2007/02/vad-r-svensk-kultur.html"> Vad är svensk kultur?</a>

2010-06-14 @ 21:56:24
URL: http://erikhellsborn.blogspot.com/
Postat av: Torbjörn Jerlerup

Men poängen SD missar är att det är i de direkta kulturmötena genom handel och migration som kulturerna skapas.Du skrev: "Många av våra belackare påstår att då svenskarna i alla tider tagit in influenser utifrån existerar det ingen genuin svensk kultur. Det är sant att svenskarna, likt alla världens folk tagit in influenser utifrån, detta är emellertid inte relevant i min mening. Det har nämligen hela tiden varit svenskarna själva som tagit till sig influenser och sammanflätat dem med gångna generationers seder och bruk, och alltså utvecklat sin egen kultur."Men svenskarna har inte suttit och bläddrat i en katalog och valt och vrakat bland postorderskultur-fenomen att beställa hit. Mycket av svensk folkmusik har ett ursprung i utlandet, tex. Genom att de högre stånden tog till sig det först genom svenskar som bott i utlandet eller utlänningar som kom hit.Många danser importerades tex genom utlänningarna i drottning Kristinas hov!Genom historien ser man detta. Ja, svenskarna tar och utvecklar detta själv, eller rättare sagt de i Sverige boende utvecklar den svenska kulturen, men i mötet med de som INTE bor i, eller inte kommer från Sverige.

2010-06-15 @ 09:04:48
URL: http://ligator.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback