Gud och de sju "dödssynderna"

Kristna fundamentalister, av såväl katolsk som protestantisk sort, pratar ofta om de "sju dödssynderna". Sju synder som är så allvarliga, och så vidriga i Guds ögon, att människan riskerar sin eviga frälsning.

De är...

Högmod
Girighet
Vällust (otukt/begär)
Avund
Omättlighet/frosseri
Vrede
Lättja


Det lustiga är att samma fundamentalister har en syn på Gud som är så knäpp att de faktiskt anser att Gud själv agerar efter samtliga dessa dödssynder.Avund
Gud är i fundamentalisternas ögon en Gud som kan bli avundsjuk. I sin vilja att hävda den avundsjuke gudens rätt citerar de ofta Gamla Testamentets ord om Gud som en "avundsjuk Gud" som hämnas oförrätter i flera generationer. Guds avundsjuka sägs främst vara riktad mot alla som inte lyder hand vilja som ateister, folk av andra trosuppfattningar (som tror på en annan Gud) och sexuellt "perverterade" (katolska kyrkans favvo-mål för Guds vrede är nog de homosexuella numera).

Vrede
Fundamentalisterna älskar synen på Gud som en riktigt, riktigt arg och vredgad Gud. Jonathan Edwards tal (se nedan) om människor som maskar som den vredgade Guden kan krossa när som helst, är typiskt. Intressant nog älskar protestanter över hela världen detta talet. Gud är vredgad på alla som inte lyder honom, sägs det. Dvs vredgad på alla som inte lyder prästernas och auktoriteternas påbud i just den sekt/kyrka som anser att Gud är under inflytande av just denna pikanta dödssynd. Sök på google för häftiga citat från alla trosuppfattningar om ni vill. Här följer bara en länk för att ge ett smakprov: http://missionxp.webblogg.se/ao/030706141649_evangelium_om_guds_vrede.html

Girighet och frosseri samt vällust/begär
Fram tills nu håller katolska kyrkan och protestantiska fundamentalister med mig. Gud har definitivt både vrede och
avundsjuka. Men nu följer några mer personliga tolkningar.

Fundamentalisterna anser att Gud är en girig frossare som bara begär mer och mer. Varför? Jo, för att vi människor skage, ge, ge och inte begära något tillbaka. Vi ska ge psalmer, böner, tankar, handlingar utan att begära något för egen del från Gud. Och det ska vara mer och mer. Och fler och fler som ger mer och mer, och därför måste alla ateister och folk från andra sekter/kyrkor och trosuppfattningar omvända sig till just den sektens syn på Gud.

Högmod (pride på engelska)
Vad annat än högmod är det då sekter och kyrkor anser att Gud vill att alla ska tänka och tycka precis som just den sekten/kyrkan tänker, annars begår man en SYND!

Lättja
Tja, en del löser problemet med ondskan i världen (teodicéproblemet) genom att påstå att Gud VÄLJER att inte ingripa mot ondskan, som därför tillåts genom Guds VILJA. Alltså lättja!

vällust/begär/otukt
Den gängse bilden av Jesus födelse är ganska lustig. Pedofilen Gud har sex med en oskuld, jungfru Maria, som troligen är tretton till fjorton år vid det andliga samlaget. Ur detta andliga samlag föds Jesus. Tala om Gud som en pedofil kåtbock alltså! (Själv föredrar jag, eftersom jag är kristen mystiker, Meister Eckharts syn på "mysteriet" med jungfru Maria. Nämligen att alla människor, män som kvinnor, måste bli havande med Gud, "mottaga Gud inom sig".)Genom historien har denna syn präglat kyrkorna. Och det skrämmande är att så många än idag delar denna syn på Gud. Gud som en person vars agerande DRYPER av de sju dödssynderna.

Jag har mött några av dem. Om man frågar vad som kommer att hända med folk av andra religioner, som varit goda människor som brytt sig om andra människor, efter de dött, så svarar de att de givetvis inte kommer till himlen. Och barnen bland folk som aldrig mött någon kristen? Folkslag som existerade i Afrika långt innan nån kristen kom på besök där?? Jo, de kommer inte till himlen de heller.

Det vore omöjligt påstår de. För då skulle inte Gud ord vara värda ett dugg och då skulle man kunna tänka, tycka och tro vad man vill...

Är detta ett problem än idag? Tja. Gör följande experiment. Läs Jonathan Edwards vidriga predikan. Googla sen bland amerikanska kristna sidor och sök efter Edwards inflytande idag. Lägg märke till namnen på de ledande pastorerna som älskar Edwards. Se sen efter vilket inflytande de har idag i Washington...

Ställ sen frågan igen: är denna syn på Gud ett problem än idag?

Svaret är JA!


/Torbjörn

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback