Recension: Bengt Stern - Att må dåligt är bara en början

Att må dåligt är en början
av Bengt Stern 





Bengt Stern i Mullingstorp har mottot: "Gå bortom intellektet!" Hans bok är en uppmaning till oss att ta våra egna liv i våra händer. Allt med utgångspunkt i en fråga som kan sammanfattas: "varför mår vi så dåligt när vi har det så bra, och vad ska vi göra åt det?"

I en runa i dagens Nyheter på hans 70-års dag, 2/10 2000, citeras han: - "Anledningen till att vi kommit till jorden är att vi ska utvecklas. Tänk dig en karusellskötare. Han måste hålla sig vid mittstången annars slungas han ut i rymden när karusellen far runt. Så där fungerar livet. Ju mer man skyller på andra, desto närmare avgrunden kommer man. Man måste ta sitt ansvar om man ej ska bli avkastad." 

För att göra detta och utvecklas måste vi se bakåt först och börja ta tag i det som varit.

Bengt Stern tar avstamp i skulden. Om föräldrar delar in världen i ont och gott och rätt och fel och skambelägger och bestraffar och skuldbelägger, sätter detta spår. Spår som kanske inte syns tydligast i barndomen utan när indviden når tonåren och vuxen ålder. Men skulden tar avstamp i en undertryckt längtan efter att göra något. "En människa som är uppfostrad med moralregler utan ufrågasätta dessa under uppväxten utan att ifrågasätta dessa under uppväxten, har ingen möjlighet att undvika att själv utvecklas till moralist. Moralister förnekar och förtrycker sexualitet och ofta även annan njutning. En människa ansträngning att förtrycka sin sexualitet tar så mycket kraft att denna ansträngning helt förvrider resten av personligheten. Anledningen är att det är omöjligt att förtrycka den sexuella energin. För att överhuvudtaget kunna leva vidare blir morlisten också hycklare. Moral kan inte finnas utan hyckleri och vice versa. Varje människa som moraliserar över en annan människas beteende har själv en undertryckt längtan efter detsamma. Utan dubbelmoral och hyckleri finns inget behov av att moralisera över någon annan." 


Intellekt och skuld 

Till en början i mänsklighetens utveckling var moralregler kanske nödvändiga (Bengt nämner Moses) men med mänsklighetens utveckling kan vi släppa alla "måsten" och leva i lugn och förlåtelse (Jesus). 

Men än idag 2000 år efter att Jesus predikade frihet från lag och tvång, styrs mänskligheten efter tvång och "måsten". Nu måste vi släppa dessa och gå vidare. Medvetna människor styrs av kärlek och inte av tvång, skuld och rädsla, är hans poäng. Detta är grunddragen i hans beskrivning över historien och människans utveckling. Intellektet har ofta hamnat i fokus för mänsklighetens utveckling. En omedveten människa styrs av intellektet, medvetet och omedvetet. En medveten människa använder intellektet. 

Här kommer vi till det Stern skriver som är av vikt för ett arbete som regressionsterapeut. Får intellektet styra skapar det olika försvarssystem för att hantara kriser som i sin grund är känslomässiga. Förträngningar, projiceringar. Mänskliga "överlevnadsstrategier"... Etc... De dolda känslominnena finns dock kvar, obearbetade, och fortsätter att leva ett liv för sig själva som destruktiva beteenden som i sin tur skapar mer smärta som måste förträngas. 

Stern jämför mycket med hur makthavarna i världen hanterar jorden idag, med krig och miljöförstöring och liknande. Får intellektet råda förträngs olika problem. I individer och i världen. Till slut slår problemen tillbaka mot oss. Om vi då inte tänker om, riskerar det att gå riktigt illa. "Det kollektiva vansinnet." 


Förändring 

Så vad ska man göra för att förändras. 

Jo, utveckla sina känslor. Möta sina känslor. Det sårade barnet, och det sårade barnets försvarsmekanismer för att hantera livet, genom att förtränga olika känslor (genom skulden ex.) dominerar våra liv. 

Vi måste därför möta detta sårade barn och ändra förutsättningarna för våra liv. 

Bengt Stern ger flera exempel på vad denna förändring innebär i skapandet av "energimänniskan". genom sexualiteten, familjen, meditation och hur denne hanterar känslorna. Och i hur vi medvetandegör våra chakras... Han beskriver även en hel del övningar som man kan lära sig en hel del av. 

Personligen anser jag Sterns beskrivningar av överlevnadsstrategierna som väldigt upplysande och viktiga. Hans jämförelser mellan samhället i helhet och individen är viktiga. Jag är speciellt glad att han inte bara tar avstånd från teknikens landvinningar hur som helst. Teknik är ju som intellekt för honom. Man ska använda tekniken och inte låta sig styras av den! 

En bra bok. Jag är glad att jag läst den! 

/Torbjörn Jerlerup

Kommentarer
Postat av: Pappan

Är det inte väldigt mycket Reich över Stern? Eller kanske snarare ett osaligt mellanting mellan Reich och Rashneesh?

Postat av: Torbjörn Jerlerup

asg Jo, det är just det jag skulle anse är problemet med Stern! Vad menar du med Raschneesh?



2010-06-13 @ 21:34:21
URL: http://ligator.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback