Vad Gud är...

Inlägg i ett diskussionsforum...

/T

**************

Gud pysslar inte med en massa påbud, lagar och sånt. Det enda påbudet han ger, om man kan kalla det så, är att människan är helig och ska respekteras som en helig person, eftersom hon speglar Gud (Är Guds barn/ son, har en gudagnista i sig, är en del av det som är Gud alltså energin bakom alltet, etc...).

Att sen människan vill sätta ramar och begärnsningar hela tiden, beror snarast på att vi strävar efter att förmänskliga Gud och göra honom/henne lik oss själva. (Gud skapad i vår avbild istället för tvärtom...) Så anser varje individ alltför ofta att Gud är lika begränsad och trångsynt som man själv är...

Det är dock inte det värsta. Det värsta är de s.k. kristna som anser att Gud är de sju dödssynderna personifierat. Till och med en del katoliker, som annars anser avund och vrede vara dödssynder, kan anse att Gud kan både bli arg och vredgad och känna avund. *suck!* En småskuren Gud med andra ord.

Gud har allt, är allsmäktig, allvis, allgod, oändlig bortom människornas fattningsförmåga. Ändå anser en del människor att Gud "behöver" vissa ritualer och handlingar från oss människor. Att Gud behöver rituell tvagning innan man går in i kyrkan, eller bön si och så många gånger, eller att man avstår från sex eller nåt... Och att Gud känner saknad och blir arg om man inte gör detta. Som om vi skulle kunna såra Gud, vilket hybris!!

Gud kan inte bli sårad av nåt vi gör, basta! Och Gud är ingen grym diktator som kräver att man pysslar med saker trots att det inte på något sätt kan skada honom (Som Gessler i Wilhelm Tell sagan, som krävde att alla människor skulle buga när de passerade förbi hans hatt, som satt fast på en stång på stadens torg. Om folk inte lydde dödades de, trots att Gessler inte på något sätt skadades av att människor inte lydde...)

Gud sitter nog på ett moln och läppjar nåt gott vin nu i samspråk med nån vinälskande ateist, kanske Nietzsche, eller varför inte markisen Sade, och kikar ner på den mänskliga dårskapen.


Nej, min Gud är inte religiös, och han går sällan i kyrkan, men han finns!


/Torbjörn

Kommentarer
Postat av: Max Hobstig

Min Gud är jättekonservativ. Å så är Han sträng. Fast han är alltid snäll. Han ber mig aldrig om sånt där som han vet att jag inte klarar av. Sen blir han så där glad som han vill vara när jag kommer ihåg att läsa tidebönen. Han är så fin min Gud. Så där som farmor var då hon levde. Fast nu är hon död och bor i himlen och jobbar i en stor trädgård.

Postat av: Mad mind

Intressant, jag är med på hur du tänker.
Titta gärna in på http://godhelpme.blogg.se/ och skriv någon kommentar.

Mvh

2008-01-05 @ 00:24:40
URL: http://godhelpme.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback