Tibet...

Förr... Dalai Lama ville bryta upp Kina i sisådär tio länder och var för självständighet för Tibet.

Nu... Dalai Lama är för dialog med Kina, för Kinas bevarande som nation och för att Tibet ska ingå i Kina. Och, viktigast av allt, Dalai Lama har för första gången börjat kritisera det gamla Tibets teokratiska styre med slaveri och oerhörda skillnader i välstånd mellan de sociala klasserna.

Med åldern blir man visare, heter det. Dalai Lamas vishet ökar år för år...




Problemet på 50-talet var inte att Kina på något sätt erövrade ett självständigt land... Så här var det...


Kina ingrep för att få kontroll över en av de sista autonoma delarna av riket som glidit ifrån centralmakten under de "mörka åren", efter slutet av 1800-talet. Det gjorde de rätt i. Utländska krafter (Storbritannien) hade länge manipulerat det lilla feodala och teokratiska riket Tibet för att få över det på sin sida och uppnå ett av sina politiska mål: att stycka och erövra kolossen Kina. Som i många andra av deras geopolitiska manipulationer brydde sig Storbritannien inte ett skvatt om befolkningen i Tibet. Därför var slaveri ännu 1950 tillåtet och legalt i det landet. För övrigt var Tibet det sista landet på jorden som formellt tillät slaveri.


Kina inv.aderade Tibet, och det gjorde de rätt i. Hade Sverige haft ett grannland som tillät slaveri hade jag också förespråkat militär invasion för att rädda befolkningen där!

Det som gick fel var att det var ett gäng galna kommunister under Maos ledning som invaderade Tibet. Och de gjorde med Tibets kultur samma som de försökte göra med sin egen, dvs Kinas kultur. De bestämde sig för att skära av banden till det förflutna och krossa det gamla.

Under Mao förstördes hundratusentals historiska monument över hela Kina och gamla böcker brändes. landet behövde ingen kultur och ingen historia, hette det.

Och man trampade på medborgarna och försökte krossa alla kulturella särarter... Även Tibets!

Men att Kina gjorde så gör INTE det på något sätt rätt att som stora delar av New Age-rörelse, Hollywood och oilka politiska grupperingar som är rädda för att Kina blir en ekonomisk supermakt i framtiden, att på något sätt hävda att Tibet var nån sorts puttinuttigt andligt paradis förr...

Det var det inte!

Dala Lama var själv medskyldig till sin befolknings stora lidande. han ledde landet vid Kinas invasion runt 1950. Och då hade landet ett grymt och blodigt slavsystem. Vidskepelsen var stor, sjukdomar skulle bekämpas med rökelse inte vård och landets sjukvård var världens sämsta.

Landet var det sista i världen VARS OFFICIELLA POLITIK OCH LAGAR tillät slaveri och att äldre sattes ut i ödemarken för att dö (!) för att frigöra resurser till de yngre. Allt medan Dala Lama och eliten bodde i de Guldpalats som än idag kan beskådas... (En enda blick på dessa guldbemängda palats, tex genom nåt TV-program på Discovery eller så, räcker för att man ska förstå hur vidrigt det måste ha varit i Tibet under den autonoma perioden innan 1950!)

Men Dala Lama har ändrat sig. Med åldern blir man som sagt vis!

Istället för att gnälla på Kina hela tiden kanske man skulle kunna hitta en balans mellan frihet, religion, demokrati och respekt för de POSITIVA kulturarven i Tibet å ena sidan och ekonomisk utveckling och stärkande av banden med Kina å andra sidan.

Ett första steg vore att kasta New Age tjafset om Tibet åt sidan och erkänna hur vidrigt Tibet var under lamorna och att erkänna hur vidriga stora delar av Kinas poilitik mot Tibet varit och söka ett alternativ som denna gången grundar sig på respekten för människovärdet!

Att Dala Lama närmar sig Kina är ett hälsotecken. Att han börjar tala negativt om det gamla Tibet är också det...

Ur det kan det nya Tibet födas.

/T


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback